













Side Event during the 2018 High-level Political Forum on Sustainable Development (HLPF) at the Permanent Observer Mission of the African Union to the United Nations



AGENDA

16 July 2018, 10:30 -14:30



SESSION I: WELCOME AND OPENING



MODERATOR: Ms. Fatima Denton, Director, Special Initiatives Division, UNECA

Welcome Remarks by **Amb. Fatima Kyari Mohammed**, Permanent

Observer of the African Union to the United Nations (5 min)



10:35 -10:40 Remarks by **Mr. Abdoulaye Mar Dieye**, Assistant Secretary-General

and Director, Bureau for Policy and Programme Support, United Nations

Development Programme (5 min)

10:40 - 10:45

Remarks by **Ms. Bience Gawanas**, Under-Secretary-General and Special

Adviser of the United Nations Secretary-General on Africa (5 min)

10:45 - 10:50

10:30 - 10:35

Remarks by **Ms. Vera Songwe**, Under-Secretary-General and Executive

Secretary of the United Nations Economic Commission for Africa (5 min)

10:50 - 11:00

Keynote Address on the Outcome of the 4th Africa Regional Forum on

Sustainable Development (ARFSD) by **H.E.Mr. Mame Thierno Dieng**, Minister of Environment and Sustainable Development of Senegal and Chair of the

4th ARFSD (10 min)



SESSION II: IMPLEMENTATION OF THE 2030 AGENDA FOR SUSTAINABLE

DEVELOPMENT AND AGENDA 2063: LESSONS LEARNED FROM VOLUNTARY NATIONAL REVIEWS BY AFRICAN COUNTRIES



MODERATOR: Ms. Fatima Denton, Director, Special Initiatives Division, UNECA

11:00 - 11:10 Experience sharing by **H.E. Mr. Kossi Assimaidou**, Minister of Development

Planning of Togo (10 min)

11:10 - 12:00

Interactive discussion and Sharing of experiences by African VNR countries in implementing the SDGs and Agenda 2063 - Open to all African VNR

countries (2016-2018) - (50 min)





52063 The AFRICA We Want

12:00 - 12:10 COFFEE BREAK (10 min)

SESSION III: KNOWLEDGE TOOLS AND CAPACITY NEEDS FOR IMPLEMENTATION

OF SDGs AND AGENDA 2063

MODERATOR: Mr. David Mehdi Hamam, Director, OSAA

12:10 - 12:20 Presentation on African Regional Forum for Sustainable Development:

taking stock to better deliver by Ms. Fatima Denton, Director, Special

Initiatives Division, United Nations Economic Commission for Africa (10 min)

Presentation on the Integrated Planning and Reporting Tool by Mr. 12:20 - 12:30

Bartholomew Armah, Chief of section, UNECA (10 min)

12:30 - 12:40 Presentation on the "PIDA Model Law for SDG implementation" by

Mr. Adeyinka Adeyemi, Head, Regional Integration and Infrastructure

Cluster, Capacity Development Division, UNECA (10 min)

12:40 - 12:50 Presentation of the MAPS and UNDP suite of Tools for SDG mainstreaming

> by **Mr. Mansour Ndiaye**, Africa Regional Team Leader for Inclusive Growth and Sustainable Development, United Nations Development Programme

(10 min)

12:50 - 13:00 Presentation on the Capacity development in support of 2030 and 2063

> Agendasimplementation: IDEP's role by Ms. Karima Bounemra Ben Soltane, Director, African Institute for Economic Development and Planning (IDEP)

(10 min)

13:00 - 13:40 Ouestions & Answers Session (40 min)

SESSION IV: WRAP-UP AND WAY FORWARD POST 2018 -ARFSD AND VNRs

MODERATOR: Mr. Ayodele Odusola, Regional Bureau for Africa, UNDP

13:40 - 13:45 A Synopsis of the AU-UN Framework on the Implementation of Agenda

2063 and the 2030 Agenda for Sustainable Development: AU Perspective

by Amb. Fatima Kyari Mohammed, Permanent Observer of the

African Union to the United Nations, AUC (5 min)

13:45 - 13:50 A Synopsis of the AU-UN Framework on the Implementation of Agenda

2063 and the 2030 Agenda for Sustainable Development: UN Perspective

by Ms. Aida Opoku-Mensah, Special Adviser of SDGs, UNECA (5 min)

13:50 - 14:20 Interactive discussion (30 min)

14:20 - 14:30 Closing and way forward (10 min)

14:30 - 15:00 LUNCH



The AFRICA We Want

