## United Nations Development Account 10th tranche Statistics and Data

## Workshop on sound institutional environment, cooperation, dialogue and partnerships for the production and utilization of SDG indicators

## Libreville, Gabon, 3 - 5 July 2017

## Draft agenda

Time	Activities	Comment
Monday 3 July 2017		
8:30 – 9:00	Registration	
	Opening session (30 min)	
9:00 - 9:30	Opening speeches	~5max each
	- UNSD	Order of
	- ECA	speeches to
	- UNDP	finalize with the
	- DGS	country
9:30 – 9:45	The global context of sustainable development data	
	By Linda Hooper, UNSD, 15 min	
9:45 – 10:00	Regional context/initiatives and expected outcome of the workshop	
	By Oumar Sarr, ECA, 15 min	
10:00-10:10	Discussion, 10 min	
10:10-10:35	Coffee break (25 min)	
	Session 1: Institutional Framework	
	Chaired by Gabon	1
	[Objective and expected outcome of the session], By the Chair	
10:35-10:50	Global principles supporting statistical regulatory framework.	
	By Linda Hooper, UNSD, 15 min	
10:50-11:05	Developing capacity within the NSO, starting at the top	
	By Rafik Mahjoubi, PARIS21, 15 min	
11:05-11:20	Regional regulatory framework and results of self-assessment on	
	statistical principle and regulatory framework section	
	By Léandre Ngogang, ECA, 15 min	
11:20-11:40	Questions and answers, 20 min	
11:40-12:25	Countries' presentations on national practices and challenges in	
	developing and enforcing sound statistical legislation.	
12.25.12.20	By Senegal, Niger and South Africa, 15 min per country	
12:25-13:20	General discussion, 55 min	
	Discussion points (sharing of experience):	
	- enhancement of the status and professional independence	
	of producers of official statistics	
	- securing confidentiality and trust in official statistics	
	- supporting the access to and use of non-traditional data	
	sources for the production of official statistics and data	

Time	Activities	Comment
	<ul> <li>improving transparency and public access to official</li> </ul>	
	statistics	
	<ul> <li>strengthening the availability of sustainable funding for NSS</li> </ul>	
13:20-14:20	Lunch break	
14:20-14:30	Summary of discussions and recommendations of session 1, 10 min	
	Session 2: Governance, programmatic tools and funding mechanisms	5
	Chaired by Sierra Leone	
	[Objective and expected outcome of the session]	
	By the Chair	
14:30-14:45	Global principles for governance and coordination of NSS	
	By Gabriel Gamez, UNSD, 15 min	
14:45-15:00	The funding challenge for environment statistics: fundraising outside	
	the box	
	By Elisabetta Bonotto, UNEP, 15 min	
15:0-15:15	Using ADAPT to measure and cost statistical activities	
1-1-1-00	By Rafik Mahjoubi, PARIS21, 15 min	D 1: 6 16
15:15-15:30	Statistical coordination and Harmonization effort in Africa and NSS	Results from self-
	delineation, governance, planning and coordination in African countries	assessment
		questionnaire
15:30-15:50	By Oumar Sarr, ECA, 15 min  Questions and answers, 20 min	
16:50-16:05	Coffee break (15 min)	
16:05-16:50	Countries' presentations on practices on coordination of NSS	
16.05-16.50	By Cameroon, Uganda, Ethiopia, 15 min per country	
16:50-17:40	Discussions, 50 min	
16.50-17.40	Discussion points	
	- required tools to support coordination, coherence and	
	comparability of NSS products	
	- sound governance mechanism to ensure coordinated	
	implementation of NSDS, including prerogative and current	
	and future roles NSO	
	- resource mobilization for NSDS	
	- integration of results of various assessment in NSDS and	
	other programmatic tools	
5:40	End of day	

Time	Activities	Comment
	Tuesday 4 July 2017	,
8:30 – 8:40	Summary of discussions and recommendations of session 2	
240 min	Session 3: Leadership, partnership, communication and dialogue	
	Chaired by Benin	Т
	[Objective and expected outcome of the session]	
	By the chair	
	Global principles governing interaction with data communities and	
	their potential role in official statistics.  By Linda Hooper, UNSD, 15 min	
	Increasing national coordination for a more integrated production of	
	statistics related to the environment	
	By Elisabetta Bonotto, UNEP, 15 min	
	AFRISTAT face au défi de la production des indicateurs des ODD en	
	Afrique	
	By Bruno Nouatin, AFRISTAT, 15 min	
	Linking Statistics and PR, a recipe for successful communication	
	By Rafik Mahjoubi, PARIS21, 15 min	
	Dissemination, communication and partnership in African countries	Results from
	By Leandre Ngogang, ECA, 15 min	self-
		assessment
		questionnaire
	Questions and answers, 30 min	
	Coffee break (25 min)	<u> </u>
	Countries' presentations on national practices on partnership,	
	communication, dialogue, alliances and behaviours for statistical production and leadership	
	By Mauritius, Kenya, Mali, 15 min per country	
_	General discussion	
	Discussion points:	
	- interaction with data communities outside the NSS	
	- legal consideration regarding the collaboration with data	
	communities	
	- Measurement of comparative advantage of official statistics	
	for monitoring progress toward Agenda 2063 and SDGs	
13:00 – 14:00	Lunch break	
	Summary of discussions and recommendations of session 3, 10 min	
	Session 4: Quality assurance and quality monitoring	
	Chaired by Sudan	
	[Objective and expected outcome of the session]	
	Global principles on quality assurance and quality monitoring	
	By Gabriel Gamez, UNSD, 15min	
	Contribution of ECA's Statistical Development Indicators (StatDI) in	
	strengthening national statistical capacity and improving quality	
	assurance	

Time	Activities	Comment
	By Léandre Ngogang, ECA, 15 min	
	Data sources, registers, processes and quality in African countries,	Results from
	10 min	self-
	By Fatouma Sissoko, ECA, 15 min	assessment
		questionnaire
	Questions and answers, 40 min	
	Coffee break (25 min)	
	Countries' presentations on quality assurance and quality	
	monitoring across the NSS	
	By Tanzania, Burundi, Algeria, 15 min per country	
	General discussion	
	Discussion points:	
	<ul> <li>Improvement of accessibility, accuracy and coverage of</li> </ul>	
	alternative and innovative data sources (with examples)	
	<ul> <li>Quality assurance and quality monitoring of data produced</li> </ul>	
	by data communities outside the SSS	
	Summary of discussions and recommendations of the session	
5:30	End of day	

Time	Activities	Comment	
Wednesday 5 July 2017			
8:30 - 8:50	Summary of discussions and recommendations of the session 4,	30 min	
	10 min		
	Break out session, 90 min		
	Coffee break (25 min)		
	Report to plenary and discussions	1.30	
13:00 -	Lunch break		
14:30			
14:30 -	Panel conclusions and recommendations		
15:30			
15:30 -	Conclusions and closing remarks		
16:00			
	Closing speeches	Order of speeches	
	• UNSD	to finalize with	
	• ECA	the country	
	• UNDP		
	• DGS		
4:00	End of day	<u> </u>	